El Temple

L’església del Sant Esperit de Terrassa fou edificada com a parròquia de la vila al voltant del Castell de Terrassa. Deu el seu nom a l’Hospital del Sant Esperit (Sancti Spiritus), situat fora de la muralla. Les obres de la nova església començaren l’any 1573. El 21 de novembre de 1593 es va traslladar el Santíssim Sagrament des de la capella de l’Hospital a la nova església i va començar el culte. El 1601 fou erigida com a parròquia de la ciutat. Les obres, però, van durar fins l’any 1616.
En el seu inici l’església fou beneïda el 21 de febrer de l’any 1621 per l’Abat de Montserrat, P. Josep Costa, fill de Terrassa. Després de la guerra civil va ser consagrada pel Bisbe de Barcelona, Dr. Gregorio Modrego el dia 10 de desembre de 1950. Un any més tard rebia el títol de Basílica Menor l’11 de novembre de 1951 i el 15 de juny de 2004 era elevada a la dignitat de Catedral de la nova diòcesi de Terrassa, erigida per S. S. Joan Pau II amb la butlla Christifidelium salutem. El 25 de juliol d’aquell any hi feia la seva entrada Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, primer bisbe de Terrassa.

L’església del Sant Esperit representa un dels millors exponents del gòtic tardà a Catalunya. Les seves mides són: 49 m de llargada, 14’5 m d’amplada i 22’7 m d’alçada. El campanar, aixecat l’any 1893, té una alçada de 47 m. Més endavant es va construir la Capella del Santíssim en estil modernista, l’atri neogòtic (de començaments del s. XX) i, finalment, el fris de disseny modern que recobreix la Sala Capitular, bastida sobre l’atri l’any 1999.
El temple ha estat inclòs en el Patrimoni Cultural Català el 23 de maig de 2002 i forma part de l’Inventari General de Béns Mobles de l’Administració de l’Estat.